Omdat Imagery een waardevolle aanvulling is in de revalidatie, heeft WOUW Performance Coaching met ‘Behandel Centrum Brabant’ een onderzoek gedaan naar het effect hiervan bij patiënten met een nieuwe heup of knie.
Uit het onderzoek bleek dat de patiënten met een knie prothese functionele testen (een Timed Up&Go test: opstaan van een stoel, een stukje lopen en terugkeren naar de stoel en een 10 meter looptest: 10 meter lopen) na verloop van tijd significant sneller konden uitvoeren dan de controlegroep. Voor de heup prothese cliënten gold dat niet. Verder is de ervaren pijn bij de MI groep significant minder dan in de controle groep. Het verloop van de pijnbeleving door de 4 weken heen is verschillend tussen de knie en heup cliënten. In beide groepen is aan het eind van de revalidatieperiode de pijn minder in de MI groep dan in de controle groep. De interviews met cliënten gaven onder meer aan dat zij rust en ontspanning vonden door het doen van de oefeningen, soms vielen zij zelfs in slaap. Ook gaven de oefeningen inzicht in het herstelproces en ervaarden patiënten minder pijn.

Wel hebben cliënten ondersteuning nodig bij de oefeningen. Zorgverleners moeten goed begrijpen wat de meerwaarde van de oefeningen is om het ook goed te kunnen aanbieden. Daarom is de fysiotherapeut verantwoordelijk gemaakt voor de motor visualisatieoefeningen en het verplegend personeel voor de visualisatieoefeningen, die meer gaan over ontspanning en rust.

Het rapport is inmiddels gepubliceerd! Ben je geïnteresseerd in de overige resultaten klik dan hier voor het rapport van het onderzoek.