Afgelopen zondag (27 februari) leed Ajax een 2-1 nederlaag tegen Go Ahead Eagles in Deventer. Dit was zelfs niet de eerste keer dat Ajax zo vrijgevig is geweest met punten. Hierdoor is in de voetbalwereld enige twijfel ontstaan of Ajax ook daadwerkelijk de landstitel zal gaan pakken of niet. Want als dit de laatste tijd vaker gebeurt, ontstaat er wellicht een kans dat de titel bij een andere club belandt, zoals PSV of Feyenoord.

Maar hoe komt het dat Ajax het ene moment zoveel beter speelt en scoort dan andere momenten? Hierover is Afke geïnterviewd door het AD waarin zij enige speculaties geeft.

”Bij de wedstrijd tegen Go Ahead was er waarschijnlijk minder uitdaging voor Ajax met hun kwaliteiten. Hierdoor wordt de kans groter dat er meer op routine gespeeld wordt en ze minder scherp zijn. Dat is nu anders, want PSV komt plotseling weer in de buurt. Dat geeft extra spanning, maar dat kan juist iets zijn waar behoefte aan was.’’

Afke’s uitleg is op basis van het zogeheten flow-diagram (zie ook afbeelding boven). Bij de juiste mate van uitdaging en vaardigheid kan men in een flow terechtkomen, waarin optimaal gepresteerd kan worden. Is er te weinig uitdaging, dan speelt ook Ajax meer op routine en wordt er dus minder goed gepresteerd. Andersom werkt dit ook bij PSV; zij komen dichter bij Ajax te liggen in de strijd voor de titel, waardoor zij ook gemotiveerder zijn om op hun best te spelen.

Benieuwd naar het hele artikel? Klik dan op deze link!