Meer over Afke

Geïnteresseerd in mensen en hun beweegredenen...

 

Wat speelt zich in het hoofd af

Van jongst af aan ben ik al geïnteresseerd in mensen en hun beweegredenen. Om die reden heb ik begin jaren 90 gekozen voor de opleiding fysiotherapie. Tijdens deze studie fysiotherapie zette ik ook mijn eerste stappen in de sportwereld: ik werd fysiotherapeut van voetbalteams. In de fysiotherapie is de aandacht vooral gericht op het houdings- en bewegingsapparaat. Ik raakte echter steeds meer geïnteresseerd in wat er zich in het hoofd afspeelt. Om die reden ben ik Bewegingswetenschappen gaan studeren met als hoofdrichting Sportpsychologie (nevenrichting inspanningsfysiologie).

Visie

Bij beide opleidingen miste ik echter de holistische blik: naar mijn mening zijn lichaam en geest niet te scheiden. Omdat ik in beide vakgebieden een achtergrond heb, kan ik de kennis van beide combineren. Het wordt daardoor voor mij makkelijker om het totaalplaatje van de speler te zien en mijn begeleiding daarop af te stemmen. Ook de communicatie met andere stafleden, zoals de (para)medici, inspanningsfysiologen, coaches en trainers wordt erdoor vereenvoudigd.

Verder zie ik de (sport)psychologische kant als een onderdeel van de prestatie. Net zoals kracht, conditie en techniek. Dit betekent dat je ook dit onderdeel structureel en systematisch dient te trainen om tot optimale prestaties te kunnen komen. Je hoeft als sporter dus ook geen psychologisch probleem te hebben, wil je pas gebruik kunnen maken van sportpsychologische begeleiding. Je wilt gewoon (nog) beter presteren!

Werkwijze

Graag werk ik in een multidisciplinair team. Bij de VVV-Venlo en FC Utrecht was ik daarom ook onderdeel van de staf. In de stafbesprekingen werden alle spelers doorgenomen, waarbij elke betrokkene aan het woord kwam. Op die manier ontstond er een goed beeld van de speler en wat hij nog nodig had om (nog) beter te presteren.

Daarnaast heb ik mijn praktijk in Utrecht waar sporters en coaches ook individueel naar mijn toe kunnen komen voor sportpsychologische begeleiding.

Werkervaring

WOUW Performance Coaching, Philips, ASML, Behandelcentrum Brabant, Vitesse, FC Utrecht, FC Twente, VVV Venlo, NOC*NSF, KNHB, KNSB, KNWU, Nevobo, NSkiV, World Football Academy, Bogtstra & Kempers, Van Praag Instituut, NLcoach, Bordercross, Vrije Universiteit Amsterdam, Hogeschool Utrecht, Hogeschool Rotterdam, Haagsche Hogeschool, Larensche Mixed Hockey Club, SO Soest, Medicort e.a.

Educatie

Vrije Universiteit Amsterdam
Faculteit Bewegingswetenschappen, hoofdrichting Sportpsychologie, nevenrichting inspanningspsychologie
European Masters Degree in Sport & Exercise Psychology
Docentenopleiding voor Hoger Beroepsonderwijs

Hogeschool Utrecht
Faculteit gezondheidszorg, opleiding Fysiotherapie

Stedelijke Scholengemeenschap Leeuwarden
VWO

Cursussen:

 • NLP Practitioner van het Nederlands Trainingsinstituut voor Neuro- Linguïstisch Programmeren (NTI-NLP)
 • Haptonomie in de sport van Synergos
 • Praktisch Coachen in Sport met Action Type door Peter Murphy, Jan Huijbers en Dick Otter (Arko Sports Media)
 • Young Talent Development Indicator door Sports Talent Academy
 • Therapeutic Touch door Van Praag Instituut
 • Yoga opleiding door Saswitha

Referenties

Niels Wijne, hoofd Medische Staf FC Utrecht

Afke is sociaal vaardig, ervaren in zijn algemeenheid en in de voetballerij in het bijzonder. Goed op hoogte huidige ontwikkelingen, sterker nog is zelf voorloopster en doet ook mee in congressen, ‘denktanken’ hoe verder op sportpsychologisch gebied. Discreet en consciëntieus.

Technische staf VVV-Venlo: Jan van Dijk, Wil Boessen, Ben van Dael, Wim Jacobs

Afke is in haar taak als Mental Coach belangrijk geweest in het realiseren van het kampioenschap van VVV-Venlo. Vóór het seizoen 2008 -2009 heeft ze een deskundig advies gegeven over het type Hoofdtrainer wat zou passen bij de spelersgroep en  technische Staf van WV-Venlo

In de voorbereiding op het seizoen is de hele spelersgroep geanalyseerd qua typeringen en  karakters

Met alle spelers/ trainers zijn individuele gesprekken geweest en heeft de Technische Staf een uitstekend beeld gekregen van het Team en de spelers individueel, qua, samenstelling en hoe te communiceren

Tijdens het seizoen zijn vele groepsbijeenkomsten gehouden over thema’s als:

Gezamenlijke afspraken, normen en waarden, weerbaarheid speler/trainer/team, MBTl/ Action types, Kwaliteiten speler/ team/Technische Staf Communicatiemodel,4 staps – leerproces, bouwen aan zelfvertrouwen, fases Teambuilding, Kernkwadranten/ kwaliteiten, Popplan/ logboek, Presteren onder druk

Afke heeft ervoor gezorgd dat gedurende het hele seizoen de ‘prestatiedruk’ onder controle is gebleven bij zowel de spelers als de Technische Staf van VVV-Venlo

Heel veel tips waren welkome ‘handvaten’ voor het in praktijk brengen van de theorie, door Afke is gecommuniceerd. De enorme voetbalervaring die aanwezig is in de Technische Staf is door Afke gestructureerd en als communicatie instrument naar de spelersgroep gebruikt.

De technische Staf van VVV-Venlo hoopt in de toekomst verder gebruik te maken van de kwaliteiten van Afke v.d. Wouw.

Lutger Brenninkmeijer, Coach Heren I Fletiomare

Al jaren loop ik in de hockeywereld rond als trainer, coach of technisch directeur (oa Hockeyclub Amsterdam en Fletiomare). Ik vind het een uitdaging om het maximale uit sporters te halen. Veelal wordt technisch of tactisch talent centraal gesteld. Maar als je het verschil wil maken dan is het van belang dat het mentale component ook ontwikkeld is. Sterker nog, een juiste mentaliteit of groepsverband is doorslaggevend.

In het seizoen 2008 – 2009 was ik trainer coach van een eerste heren team. De groep bestond uit veel spelers die nooit eerder met elkaar gespeeld hadden en van diverse clubs kwamen. Het was een grote uitdaging om daar een hechte groep van te maken met als doel om zo snel mogelijk te promoveren.

Met behulp van Afke heeft de staf tools kunnen ontwikkelen om het groepsproces optimaal te begeleiden en om de groep zelfstandig doelen te laten formuleren. Ook dankzij haar inbreng is het team elkaar beter gaan leren kennen en gaan respecteren. Mede door een geperiodiseerde samenwerking hebben wij uiteindelijk een kampioenschap mogen vieren.

Ik heb Afke leren kennen als iemand die heel goed haar positie in de groep weet en die groepen en individuen kan prikkelen om naar zichzelf te gaan kijken met als resultaat dat de betrokken speler enorme ontwikkeling doormaakt als persoon. Op een hele ontwapende manier heeft ze de groep bewust gemaakt van hun eigen mogelijkheden en hoe je daar het beste mee om kunt gaan. Het positivisme droop er van af en werd door de spelers als een spons opgenomen.

Kortom, eigenlijk kan geen coach om “mentale coaching” heen. Vaak wordt lacherig gedaan over dit onderwerp maar voor mij is het een wezenlijk onderdeel in mijn functioneren en die van de groep. Succes kan niet zonder een mentale ondersteuning die Afke geweldig heeft ingevuld.

Enkele reacties over mijn presentaties en/of workshops

 • Afke heeft naast haar ruime praktijkkennis een zeer gedegen inhoudelijk verhaal dat ze door haar enthousiaste wijze van presenteren prima kan overbrengen.
 • Goede voorbeelden, leuke filmpjes en anekdotes. Er werd veel verteld, waardoor je gedachten soms wat afdwaalden bij de presentatie. Veel gelachen.
 • Prettige presentatievorm. Powerpoint als hulpmiddel bij het verhaal en de groep betrekken door discussies op gang te brengen
 • Ze vertelde alles op een zodanige manier dat het niet saai werd. Was een leerzame bijeenkomst waar je veel mee kunt in de praktijk.
 • Leerzaam informatie die je kan toepassen
 • Super uitleg over de communicatie met de renners
 • Afke heeft naast haar ruime praktijkkennis een zeer gedegen inhoudelijk verhaal dat ze door haar enthousiaste wijze van presenteren prima kan overbrengen.
 • Enthousiaste wijze van vertellen. Ze maakte gebruik van pakkende voorbeelden/beeldmateriaal

Vragen? Neem contact op!

 

Volg mij ook op social media:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram

Partnerships: